29 September 2012

Ujian Oh iMtiHan

BismiLlah. 
AlhamduliLlah. Sekarang ini, kita sudah melalui hampir 80% fatrah peperiksaan.  Kalau peperiksaan itu, memaksa kita untuk membaca lebih dari biasa, maka sudah kita kerjakan. Kalau peperiksaan itu, menuntut kita untuk mengulang,maka telah kita laluinya. Kalau peperiksaan itu, memberi tekanan, sudah juga kita rasakannya.Kini, tibalah pula masa untuk kita melihat peperiksaan itu, dari sisi pandangan lain. 

Maka saya menulis. Dengan harapan berkongsi sedikit hikmah dengan anda sekalian.
Walaupun kita menjawab pada kertas soalan yang sama, namun ujian dalam kalangan kita dalam menghadapi imtihan, tetap berlainan.

Ada yang menjawab soalan peperiksaan ketika diuji supaya malas untuk membaca. Ramai juga yang rajin apabila dalam fatrah peperiksaan. Ada yang berada dalam dewan peperiksaan dalam keadaan demam, pening kepala dan sebagainya. Ramai saja yang sihat-segar, walaupun sakit-demam sebelum imtihan. Ada pula yang menghafal, tapi susah untuk mengingat. Kalau ingat pun, mudah lupa. Tapi ingat benda lain, mudah sekali. Maka dia perlu membaca lebih daripada orang lain. Namun ramai juga yang cepat-mudah dalam menghafal dengan mangamalkan taktik-teknik tertentu.

Justeru disana, setiap daripada kita menghadapi peperiksaan yang sama, kertas yang sama, dewan yang sama, masa yang sama, namun tetap ada lainnya. Samaada kelainan itu datang dari diri-sendiri, ataupun dari orang lain atau dari keadaan sekeliling.

Agama mempunyai pandangan yang sangat adil kepada setiap manusia. Sebagaimana penekanan yang diutarakan Allah dalam AL-Qur’an, bahawa Allah SWT mempunyai pandangan-Nya yang tersendiri dalam membuat keputusan kepada manusia. Ada yang malas, tapi berusaha merajinkan diri. Ada yang sakit-demam, tapi menggagahkan diri. Yang susah ingat, tetap membaca lebih.

Walaupun kertas soalan tidak dapat memberi nilai ketika kita berusaha lebih daripada orang lain, melainkan hanya jawapan yang tertera pada kertas, ketika inilah Allah SWT dengan sifat-Nya Yang Maha Adil, mengambil nilai usaha untuk mengatasi dengan memberikan ganjaran pahala.

Maka jadilah sebahagian daripada orang-orang yang BERUSAHA! Walau dihimpit kesusahan. Walau perlu lebih daripada orang lain. Sesungguhnya pemeriksa tidak melihat, tapi Allah SWT ‘melihat’ justeru memberikan pahala dan ingatlah bahawa ganjaran disisi Allah itu lebih besar dan baik, kalau kita ketahui.

0 Comments:

Post a CommentJanji Allah Pasti Berlaku!

Maahad Tahfiz Al-Quran (MAIK) ©Template Blogger Green by ubid_laden.

TOPO